lördag 9 juli 2011

Första semesterdagen, första leksaken

Nu har äntligen semestern börjat på riktigt, så nu är det dags för uppdateringar. Förra veckan fick jag hem den första prylen jag beställt till filmprojektet. Det är bara ett stativ, så det är väl inte så himla intressant att berätta om, men det skiter jag i. Stativet är ett Velbon Sherpa 600R och efter att ha pillat på det en del och lärt mig hur det funkar måste jag säga att jag är riktigt nöjd. Det är ganska lätt och litet när det är ihopfällt och kommer med en liten väska.

Det väger kring två kilo men känns ändå stabilt och relativt robust. Det går snabbt att fälla upp och höjden kan ställas in mellan 30 cm-170cm. Den panorerar 360 grader förstås, kan tiltas 90 grader neråt och runt 45 grader uppåt (och vice versa om man vänder på kameran), lutas drygt 90 grader åt sidan, samt höjas och sänkas med mittpelaren ca 40 cm. Rörelserna blir mjuka och jämna och man kan ställa in hur mycket motstånd man vill ha med ett steglöst skruvreglage på handtaget.

Här ser vi stativet inställt på minimihöjden, ca 30 cm. Mittpelaren skruvas av som ni ser för att komma så lågt som möjligt. Som jämförelse ställde jag dit en bra dvd-film.

Samma stativ nära maxhöjden 170 cm. Samma film används också som jämförelse.

Detta stativ kostade en knapp tusing och det verkar det helt klart vara värt. Jag läste mycket bra om det innan köp, men blev ändå positivt överraskad. Visserligen är det mitt första filmstativ, så jag har inget att jämföra med, men för en amatör som mig kan jag bara rekommendera denna. Känns som att det helt klart fyller mina behov i stativväg under en bra tid framöver, både vad gäller filmning och vanlig fotografering. Ser också fram emot allt roligt jag kommer kunna göra med hjälp av stativet när min fjärrutlösare med timer kommit(som till exempel time-lapse och stop-motion).

Återkommer så fort jag fått hem fler leksaker, ha det så bra i solen!

Inga kommentarer: